Beneški kanali in Laguna lagun

Samo ena je kraljica Jadranskega morja. Samo ene so Benetke. Samo tiste ulice imajo vonj, ki ga še vedno vonjam na mojih prstih in samo tiste vode so tako žive, da jih še reka komaj dohaja. Ni šala za šibke, a zabava za močne. Niso za vsakogar, a vsi se lahko poizkusijo. Benteko, so pač Benetke. In videti jih iz kajaka, presega vso vašo domišljijo, ki jo premorete.


Najlepše so za kajakaško potepanje za več dni, da se človek potopi v tiste uličice in jih raziskuje, kajti v enem dnevu deluje vse skupaj, kot eno samo drvenje. Ampak vedno pa, pustijo na čoveku posledico za vse življenje. Dobro posledico. Pečat dosežka in spoznanja.

Začeli smo na Punta Sabbione, se pregoljufali med plimo skozi ožine in plitvine in okoli otoka Eraclea in med kar velikimi valovi ukončno gledali vzhodno obzidje Benetk. Ulice in kanalčki, ponekod nizki mostički, da smo komaj prišli spodaj. Povratek nazaj je bil lepši, hitrejši in bolj veslaško tekoč, dokler nismo pri rtu Punte Sabbione potrebovali zaviti nazaj.


Takrat smo spoznali, kaj pomeni hud, hud klanec in zakaj se večina slovenskih navtikov izogiba tistih koncev, to je Beneške lagune. Morje teče s hitrostjo cca 6-8 km/h, z večjo močjo, kot reka Sava. Doživetje, ki ga zlepa ne pozabiš, še posebej, ker te mišice opominjajo še nekaj dni, kaj si dal skozi. A vseeno, ko prvi naval adrenalina mine, ko se priveže dušo in telo na gostilniško mizo se spomniš, da je bil res Dan. Velik Dan.
 






Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Dolenjska lepotica, reka Krka

Sardinija, ena najbolj divjih, posebnih, skoraj norih obal Evrope

Beneška laguna & Vogalonga